Tänk på hur du åt som barn. Du åt när du blev hungrig och slutade när du blev mätt. Du njöt under tiden, och det fanns inget dåligt samvete i sikte. Du lekte och rörde på dig för att det var roligt och du tänkte inte på hur din kropp såg ut, bara på vad du kunde göra med den.
Intuitivt ätande handlar om att hitta tillbaka dit – till ett okomplicerat och avslappnat förhållande till mat och kropp.
Ramverket till höger ger en övergripande bild av vad intuitivt ätande handlar om och där tillfredsställelse är navet. Vi måste känna oss nöjda efter en måltid, inte bara mätta, annars kan vi inte släppa tankarna på mat. Det är inbyggt i oss.
Intuitivt ätande består av fyra huvudområden: Lita på hunger- och mättnadssignaler, Äta främst av fysisk hunger, Fullständig tillåtelse att äta och Matval för kropp och själ.
Ledord som omger hela den här processen är självmedkänsla, nyfikenhet, tillit, struktur, självacceptans, viktinkluderande och flexibilitet. Intuitivt ätande är en dynamisk process som innebär att du tar hänsyn till känsla, tanke och instinkt – dvs du tar hand om dig själv genom att huvud och kropp samarbetar!
Allt detta behövs för att hitta tillbaka till ett avslappnat förhållande till kropp och mat.
Snabba fakta om intuitivt ätande
Vad är intuitivt ätande?
- Ett avslappnat förhållningssätt till mat och kropp
- Väga in tanke, instinkt och känsla i samband med matval och ätbeteenden.
- Hitta både struktur och flexibilitet.
- Intuitivt ätande är en process där det inte existerar några misstag, bara oändliga möjligheter att lära dig mer om dig själv.
Vad är intuitivt ätande INtE?
- Det är INTE en diet
- Det är INTE en viktminskningsmetod.
- Det har INTE regler som du måste följa och som avgör om du lyckas eller inte
- Det är INTE utan struktur där det bara handlar om att äta på känsla.
Hur kan intuitivt ätande påverka din hälsa?
Fysisk hälsa
- Förbättrat HDL (Det goda kolesterolet)
- Lägre förekomst av LDL (Det sämre kolesterolet)
- Lägre blodtryck
- Stabila blodsockernivåer
- Viktstabilitet
Mental hälsa
- Minskad benägenhet att anamma det smala kroppsidealet
- Minskad förekomst av depressioner
- Mindre viktstress
- Ökad självkänsla och optimism
- Ökad kroppsacceptans
- Ökad kroppstillit
- Fler proaktiva copingstrategier
- Ökat välmående
Hälsobeteenden
- Mindre hetsätning och ätstörda beteenden
- Större variation på matvalen
- Ökat intag av frukt och grönsaker
- Ökad medvetenhet om kroppssignaler
- Ökad interoceptiv medvetenhet*
*Interoceptiv medvetenhet är förmågan att identifiera, förstå och svara på signaler som kroppen skickar ut. Mäts ofta genom att räkna antalet hjärtslag på till exempel 30 sekunder, utan att ta pulsen med fingertopparna.
De 10 riktlinjerna
Klicka på ikonerna för att hoppa direkt till avsnittet
Dumpa
dieterna
Utforska
din hunger
Hitta
matfrihet
Utmana
matpolisen
Tillfreds-
ställelse
Lär känna
din mättnad
Förstå känsloätande
Respektera
din kropp
Rörelse-
glädje
Näring med
omsorg
Dumpa dieterna
I dietkulturen är smalhet synonymt med att vara hälsosam. Din hälsa ligger helt i dina händer och du uppnår det genom viktnedgång. Du har fått höra att det bara handlar om pannben, självkontroll och disciplin, och kämpar du tillräckligt hårt så kan du nå sitt mål.
Men det här stämmer inte. Kroppen associerar dieter och viktnedgång med svält och då sätter den in alla försvarssystem den har för att skydda dig och säkra din överlevnad. En mängd olika hormoner frisätts som ökar aptiten och sötsuget, minskar kroppens förbränning osv. Det handlar inte om att du har misslyckats med en diet, det handlar om biologi. Men dietkulturen sår ett frö av tvivel som växer och växer och då anklagar du dig själv, vilket skapar självkritik och dåligt samvete. Du mår ännu sämre och tänker att om du bara kan gå ner i vikt, så kommer du att må bra igen. Så du försöker igen, men kroppen skyddar dig än en gång. Känslan av misslyckande ökar för varje gång och självkänslan minskar i samma takt.
Dieter och viktnedgång funkar inte långsiktigt och är dessutom kopplade till en rad olika negativa hälsoeffekter. Det är dags att hoppa av det här ekorrhjulet nu!
Utforska
din hunger
Ge kroppen energi i form av mat när den behöver det. Kan låta enkelt, men för många som gått på olika dieter under många år, så är det allt annat än lätt. Du kanske har fått lära dig att betrakta din hunger som en fiende som du måste bekämpa, undertrycka eller ignorera till dess att det inte går längre. Det hela slutar med att du kastar i dig maten väldigt snabbt, utan att varken njuta av den eller känna smaken.
Sen känner du dig dålig och tänker: ”Ser du, man kan inte lita på mig bland mat! Jag är matberoende!” Om du istället lär känna dina tidiga hungersignaler och svarar på dem genom att äta nåt som både känns gott och ger långvarig energi, så slipper du hamna i det läget att du är beredd att gnaga av dig ena handen för att du är så utsvulten.
Hitta matfrihet
Mat är inte farligt! Här har dietkulturen lärt oss, beroende på vilken diet som varit populär för tillfället, att vissa livsmedel är ”farliga” eller ”dåliga”. Det har lett till olika regler för vad och hur mycket du får äta av olika livsmedel. Om du säger till dig själv att du inte får äta ett specifikt livsmedel, så leder det mest troligtvis till starka känslor av förlust. Detta gör dig bara mer fokuserad på just den maten. Det blir helt enkelt en Rosa elefanten-effekt. Om du inte får tänka på elefanter, så är elefanter allt du kan tänka på. Mat är, och bör vara, något neutralt. Något du äter när du är hungrig för att sen släppa och fokusera på andra saker i ditt liv.
Ge dig själv tillåtelse att äta vadsomhelst till du känner dig nöjd. För många är detta ett av de svåraste stegen, men det är också ett av de viktigaste. Genom att äta vad du vill och släppa det svart-vita tänkandet kring mat som bra eller dålig, så kan du hitta matfrihet. Det innebär att du till slut kan släppa taget om skuld- och skamkänslorna som har uppkommit i samband med viss typ av mat. Mat består av fett, kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler, i olika mängder. Så länge du inte har en kliniskt dokumenterad allergi, så kan all mat ingå i din kosthållning.
Utmana MatpolisEN
Den här riktlinjen är nära sammankopplad med den föregående och handlar om att utmana sin egen kritiska röst som säger att viss mat är bättre eller sämre. Detta är bara ett invant sätt att tänka som bottnar i att dietkulturen moraliserar kring mat och ätande.
Du är ”duktig” om du äter en morot och du är ”dålig” om du äter en bulle, något som också förstärker skuld- och skamkänslor. Tyvärr har detta även inneburit att många blivit rädda för viss typ av mat. Du är INTE vad du äter! Att utmana och tysta ner din inre matpolis är ett viktigt steg för att kunna äta intuitivt.
Tillfreds-
Ställelse
I jakten på färre kilokalorier och mindre klädstorlekar så har många tyvärr glömt bort njutningen med mat. Dietkulturen har lärt oss att sträva efter att äta så lite som möjligt och att välja ”nyttigare” alternativ, när vi egentligen är sugna på mer energirika livsmedel. Det enda detta gör är att öka rädslan för mat och sen lämna dig med en lite sur eftersmak.
Om du är sugen på chips, så blir du inte nöjd med en riskaka! Du kommer fortfarande att tänka på chips. Då är det lika bra att äta chipsen och sen gå vidare. Att hitta matglädje och njuta av smakerna kommer att ge dig en rikare upplevelse av en måltid, vilket kommer att göra dig tillfredsställd och nöjd.
Lär känna
din mättnad
Att ge dig själv tillåtelse att äta vadsomhelst och att njuta av maten du äter är två viktiga nycklar när du lär känna din mättnad. Att njuta av varje tugga, utan dåligt samvete, och med vetskapen om att du kan äta detta igen nästa gång du blir hungrig, så kommer du att sluta äta när du känner dig bekvämt mätt.
Om viss mat istället inger rädsla hos dig, hur kommer det att påverka dig då? Det finns två scenarier; antingen känner du sådan rädsla att du inte ens stoppar det i din mun, eller bara äter väldigt lite, och då går du ifrån bordet både hungrig och otillfredsställd. Eller så får det motsatt effekt och det blir en så kallad sista-måltiden-upplevelse. ”Nu när jag ändå har börjat äta detta, så kan jag lika gärna fortsätta tills jag är sprängmätt. Jag har ändå förstört den här dagen!” I detta fall skulle du lämna bordet övermätt och kanske med en känsla av misslyckande.
Dietkulturen har under väldigt lång tid tutat i oss att vi är ”duktiga” om vi äter lite mat och ”dåliga” om vi äter oss för mätta. Att äta sig mätt är inte alla förunnat, men är ett lika basalt och livsnödvändigt behov som att gå på toaletten när man är kissnödig eller ta ett djupt andetag när man har hållit andan en stund!
Förstå
känsloätande
Oavsett vad dietkulturen säger, så är det faktiskt inte hela världen att äta sina känslor ibland. Det är ett normalt beteende och en naturlig del i processen att pigga upp sig, trösta sig själv, ge sig själv trygghet eller vad det nu kan handla om.
Det kan vara kroppens sätt att signalera att du bär på jobbiga känslor, vilket du behöver ta hand om på fler sätt än med hjälp av mat. Det ger nåt positivt i stunden, men löser så klart få problem långsiktigt. Därför är det viktigt att detta inte är din enda copingstrategi. Såvida du bara haft en skitdag på jobbet, då kan glass verkligen göra tricket!
Respektera
din kropp
Under många år, kanske hela ditt liv, har du blivit matad med ”fakta” om att det alltid är ohälsosamt att vara tjock och att du måste göra allt du kan för att minska din kroppsstorlek. Dietkulturen har gjort kroppsstorleken till ett väldigt laddat ämne, när det egentligen borde vara lika neutralt som längd eller skostorlek. Det borde inte vara nödvändigt att påpeka att vi alla ser olika ut, men där andra drag beskrivs som genetiska och omöjliga att förändra, så lever vi fortfarande i villfarelsen att kroppsstorleken är undantaget från regeln.
Detta stämmer inte! I dagsläget finns det väldigt lite forskning som visar på ett tryggt och säkert sätt att gå ner i vikt långsiktigt. Ditt värde sitter inte i en siffra på vågen. Släpp den tanken och fokusera på att kärleksfullt acceptera det du har blivit född med. Det är inte lätt när samhället skriker annorlunda, men det är absolut möjligt.
Rörelse-
glädje
Rörelse handlar inte om att slaviskt gå 10 000 steg varje dag, träna efter en app, eller gå till gymmet fem dagar i veckan. För de allra flesta tar såna här regler död på den lilla inspiration man kanske kände i början. Både mat- och träningsregler bidrar till att koppla bort oss från att lyssna in vad kroppen säger.
Rörelse handlar om att hitta njutningsfulla sätt att röra kroppen på, vilket kan se olika ut för olika dagar eller perioder i livet. Det är inte rimligt att vi ska röra på oss på exakt samma sätt vecka ut och vecka in. Ibland vill kroppen köra ett tungt styrketräningspass för att nästa gång ropa efter ett skönt rörlighetspass eller en vanlig promenad. Även här har vi fått lära oss att vissa träningsformer är bättre än andra, oftast baserat på hur många kilokalorier man förbränner på en timme. Men kroppen är mer komplicerad än så. Den behöver variation, vilket ofta försummas i vår strävan efter hälsa.
Skifta ditt fokus och börja istället känna in hur olika rörelser känns i kroppen. Musklernas arbete, den friska luften som når lungorna, solljuset, hjärtat som pumpar och jobbar med dig. Du kommer garanterat att njuta mer nästa gång du rör på kroppen!
Näring med omsorg
Här handlar det helt enkelt om att äta god mat som gör dig laddad med långvarig energi. Målet är inte att du ska äta ”perfekt”, vad nu det skulle innebära. Att äta näringsrik mat handlar inte om att göra det 100 % av alla måltider. Alla livsmedel har sin plats och sin uppgift, där vissa ger mer näring, andra mer fibrer och en tredje ger mer energi.
Men godis, då? Det innehåller ju ingenting vi behöver, kanske du tänker nu. Jodå, det har också ett visst näringsinnehåll, oftast kolhydrater. Men framför allt så är det gott, och det har också sitt värde.
Mat är något neutralt som vi ska njuta av!