Jag föddes och växte upp under 80- och 90-talet, en tid som präglades väldigt mycket av bantning, fettskräck och att träna för optimal viktnedgång. Som barn och sen tonåring var det omöjligt att inte bli påverkad av allt det här.
Jag var runt 13 år när jag började träna på gym och läsa hälsotidningar som uppmanade en att testa olika dieter och analysera om man var ett äpple eller ett päron i sin kroppsform. Budskapet vi matades med var att kroppen var din att förändra och det var också ditt ansvar att göra det.
Under mitt vuxna liv har jag många gånger strävat efter viktnedgång med hjälp av olika dieter som har bannlyst än det ena, än det andra. Mitt intresse för kost och träning gjorde att jag och min man flyttade från Luleå till Göteborg 2008 så att jag kunde ta en kandidatexamen i Hälsopromotion, vilket jag också gjorde 2011.
Under utbildningen var det många likasinnade kurskamrater, och utan att förstå det då, så gjorde detta mig ännu mer störd i mitt ätbeteende. Jag hade ett väldigt svartvitt tänkande kring vad som var ”bra” och ”dålig” mat, vilket naturligtvis gav upphov till både skuld, skam och stress kring mat.
Efter att vi fick vår första dotter 2015 var jag superfokuserad på att komma tillbaka till min ”vanliga” storlek igen, kosta vad det kosta ville. Jag uteslöt olika typer av livsmedel och trodde att jag hade hittat svaret till permanent viktnedgång.
Knappt tre år senare kom vår andra dotter och den andra graviditeten förändrade min kropp ytterligare (så klart!) och trots mina dieter så tycktes inte kroppen vilja gå ner i vikt som tidigare.
I samma veva berättade min syster, som bor i USA sedan många år, om intuitivt ätande och Health at every size – HAES. Jag minns hur svårt jag hade att förstå det här nya tankesättet och jag minns att jag sa ”Visst, det låter intressant! Jag ska bara gå ner i vikt först”. Haha! Har man levt på ett sätt mer eller mindre hela sitt liv, så är det inte så lätt att plötsligt ändra riktning. Men jag kände ganska snabbt att det fanns någonting där som jag ville utforska vidare.
Detta var 2019 och sedan dess har jag plöjt böcker, poddar, hemsidor och forskningsartiklar för att lära mig så mycket som möjligt. Den hösten gick jag också tillbaka till universitetet för att ta en Master i kostvetenskap, där jag valde att specialisera mig inom intuitivt ätande. Hösten 2021 tog jag min examen och nu stöttar jag andra människor i deras resa mot ett avslappnat förhållande till kropp och mat.
Välkommen till Kroppsrespekt – en plats där du lära dig att lyssna in och följa dina kroppssignaler, med självmedkänsla, acceptans och respekt!